Gammeldags Klejner

Gammeldags Klejner

Hjemmelavede Gammeldags Klejner opskrift.

Gammeldags Klejner er sløjfeformede kager som koges i fedtstof. De laves for det meste op til jul og er kendte i Danmark, Sydsverige (klenät), Norge (fattigmann), Færøerne (kleynur) og Island (kleinur).

Gammeldags Klejner hører til de allerældste danske julesmåkager og er kendte siden middelalderen. Dengang kogtes de i en gryde over åbent ildsted. Det var først omkring midten af 1800-tallet, at brændekomfuret med ovn begyndte at vinde udbredelse. Brændekomfuret gav mulighed for at bage kager, men klejner blev ikke fortrængt af de nye kager.

Præcis hvor klejnen stammer fra vides ikke, men navnet – der kommer fra det plattyske kleinet (dvs. klein, lille) – kan måske give et fingerpeg.

Jeg glemmer aldrig barndomsminderne, hvor jeg fik lov til at sidde på min farmors køkkenbord så jeg kunne nå. Jeg havde mit eget lille blå børneforklæde hængende i kosteskabet, som jeg stolt selv fik lov at hente og tage på når der skulle bages. Man skulle jo passe på sit tøj, og min farmor vil ikke have at hun skulle sende børnebørnene hjem med beskidt tøj. Jeg havde kakao, dej og alt andet op til langt over begge ører, men en våd klud kunne klare det. Der var ikke noget bedre, end at få lov til at stoppe fingerne ned i dejen, mærke det klistre sig fast…måske komme til at stoppe en smule i munden for at smage på den når farmor vendte ryggen til. Den “lange” ventetid, når kagen skulle bages, duften der bredte sig i hele huset og til sidst det lune stykke kage eller brød.

Og det er det mad handler om – følelser og minder. Så jeg kan kun opfordre til og drømme om, at du som bruger af denne side, vil medvirke til at skabe samme minder for dit barn, barnebarn eller hvem det nu er. For hvem har ikke disse barndomsminder om mors eller bedstemors gryder, der stod og kogte eller det friskbagte brød. Mad er mere end bare at blive mæt, der må godt følge noget historie og noget kærlighed med. Så frem med gryderne, panderne og dejskraberen og skab dit eget eventyr i køkkenet. Og mangler du et blåt forklæde, kan du købe et her

Gammeldags Klejner

Den perfekte opskrift på klejner til julen
Forb. tid30 minutter
Tilb. tid30 minutter
Samlet tid1 time
Ret: Bagværk, Kager, Småkager, Tilbehør
Køkken: Dansk
Antal: 50 stk

Ingredienser

  • 500 g Hvedemel
  • 150 g Margarine
  • 130 g Sukker
  • 3 Æg
  • 4 spsk Fløde
  • 1/2 tsk Hjortetaksalt
  • 1/2 tsk Revet Citronskal
  • 1/2 tsk Kardemomme
  • 1 tsk Cognac
  • 2 kg Palmin Til kogning

Sådan gør du

  • Mel og margarine æltes sammen med fingerne.
  • Rør sukker, hjortetaksalt, citronskal og kardemomme i.
  • Tilsæt æg, fløde og Cognac.
  • Dejen æltes, rulles ud og drejes som klejner.
    klejner
  • Smelt palminen i en stor tykbundet gryde. Du kan tjekke om palminen er varm nok, ved at tage en tændstik og stikke ned i gryden, begynder det at boble let omkring tændstikken er palminen varm nok.
  • Brug to strikkepinde, og steg forsigtigt klejnerne en 2-3 stykker ad gangen. Når de svømmer op til overfladen, skal de vendes og have til de også er brune på den anden side.
  • Stil til afkøling i et fad med køkkenrulle i bunden.

Noter

Min farmor var rundhåndet med cognacen, det giver en mere krydret og aromatisk klejne. Hun var heller ikke bange for at bruge anden spiritus, hvis ikke der stod en flaske cognac i køkkenskabet. Jaegermeister etc. kan også bruges.



3 thoughts on “Gammeldags Klejner”

  • En kommentar til navnet:
    Klejner blev af min far ( farmoderens mand ) også kaldt vridfitter. Jeg var nok 15-16 år inden jeg fandt ud af hvorfor … 🙂

  • Jeg har lige fundet dit websted, mens jeg ledte op nogle referencer til Kringles. Jeg elsker at lave en masse af de danske opskrifter, som jeg voksede op med, og dele dem med venner og på min blog. Elsker de ældre henvisninger til opskrifter. Jeg gør det samme, når jeg kan. Undskyld mit dansk, jeg sjældent taler det mere, men jeg forsøger at skrive, når jeg kan. Jeg plejer bare taler engelsk nu.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering