Specier

Specier

Hjemmelavede Specier opskrift.

Specie eller specierigsdaler er en gammel dansk mønt, hvis værdi var lig med fire kroner. I nutiden forbinder de fleste nok ordet med en bestemt slags småkager, specier. Hvor det er en klassisk småkage til juletid. Der findes mange variationer af specier, en del af dem med chokolade i. Men dette er den klassiske opskrift på specier.

Jeg glemmer aldrig barndomsminderne, hvor jeg fik lov til at sidde på min farmors køkkenbord så jeg kunne nå. Jeg havde mit eget lille blå børneforklæde hængende i kosteskabet, som jeg stolt selv fik lov at hente og tage på når der skulle bages. Man skulle jo passe på sit tøj, og min farmor vil ikke have at hun skulle sende børnebørnene hjem med beskidt tøj. Jeg havde kakao, dej og alt andet op til langt over begge ører, men en våd klud kunne klare det. Der var ikke noget bedre, end at få lov til at stoppe fingerne ned i dejen, mærke det klistre sig fast…måske komme til at stoppe en smule i munden for at smage på den når farmor vendte ryggen til. Den “lange” ventetid, når kagen skulle bages, duften der bredte sig i hele huset og til sidst det lune stykke kage eller brød.

Og det er det mad handler om – følelser og minder. Så jeg kan kun opfordre til og drømme om, at du som bruger af denne side, vil medvirke til at skabe samme minder for dit barn, barnebarn eller hvem det nu er. For hvem har ikke disse barndomsminder om mors eller bedstemors gryder, der stod og kogte eller det friskbagte brød. Mad er mere end bare at blive mæt, der må godt følge noget historie og noget kærlighed med. Så frem med gryderne, panderne og dejskraberen og skab dit eget eventyr i køkkenet. Og mangler du et blåt forklæde, kan du købe et her

Specier

Dette er en af min farmors indsamlede opskrifter. Denne har hun fået fra et familiemedlem - Doris
Forb. tid30 min
Tilb. tid8 min
Samlet tid50 min
Ret: Bagværk, Kager, Småkager, Tilbehør
Køkken: Dansk, Fransk
Antal: 1 Portion

Ingredienser

  • 250 g Margarine
  • 150 g Sukker
  • 1 Æg
  • 250 g Mel
  • 150 g Mandler

Sådan gør du

  • Margarine, flormelis og sukker røres sammen.
  • Ægget kommes i.
  • Mandlerne skoldes, smuttes og males/kværnes i en blender. Og blandes i sammen med hvedemelet.
  • Tril dejen til tykke stænger. Tril stængerne i en lille smule sukker.
  • Stil dejstængerne tildækkede i køleskabet til næste dag.
  • Skær stængerne i skiver, form dem til små kugler og tryk dem med en gaffel.
  • Læg kagerne på plader med bagepapir. Drys evt. med mandelsplitter og bag specierne øverst i ovnen ved 200 grader i 8-10 minutter, til de er lysebrune i kanten.
    Specier

Noter

Frysetip: Dejen kan fryses i stænger. Pak dem godt ind i fx film og derefter en plasticpose egnet til madvarer.
Man kan også med fordel blande hakket chokolade i dejen!



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *