Brunsviger

Brunsviger

Hjemmelavet Brunsviger opskrift.

Efter at have været halv sløj i et par dage. Skulle søndagen bruges til noget en kende fornuftigt. Brunsviger blev svaret. Jeg sad og bladrede i et gammelt ugeblad, hvor der var en opskrift på brunsviger. Efter lidt spekulation, og tanken om at jeg aldrig havde lavet en brunsviger før. Tænkte jeg at jeg hellere måtte komme igang. Der blev handlet lidt, justeret lidt i opskriften – Man må aldrig gå ned på snask! Og ja, så har jeg nu lavet min første brunsviger.

 

Jeg glemmer aldrig barndomsminderne, hvor jeg fik lov til at sidde på min farmors køkkenbord så jeg kunne nå. Jeg havde mit eget lille blå børneforklæde hængende i kosteskabet, som jeg stolt selv fik lov at hente og tage på når der skulle bages. Man skulle jo passe på sit tøj, og min farmor vil ikke have at hun skulle sende børnebørnene hjem med beskidt tøj. Jeg havde kakao, dej og alt andet op til langt over begge ører, men en våd klud kunne klare det. Der var ikke noget bedre, end at få lov til at stoppe fingerne ned i dejen, mærke det klistre sig fast…måske komme til at stoppe en smule i munden for at smage på den når farmor vendte ryggen til. Den “lange” ventetid, når kagen skulle bages, duften der bredte sig i hele huset og til sidst det lune stykke kage eller brød.

Og det er det mad handler om – følelser og minder. Så jeg kan kun opfordre til og drømme om, at du som bruger af denne side, vil medvirke til at skabe samme minder for dit barn, barnebarn eller hvem det nu er. For hvem har ikke disse barndomsminder om mors eller bedstemors gryder, der stod og kogte eller det friskbagte brød. Mad er mere end bare at blive mæt, der må godt følge noget historie og noget kærlighed med. Så frem med gryderne, panderne og dejskraberen og skab dit eget eventyr i køkkenet. Og mangler du et blåt forklæde, kan du købe et her

Brunsviger

Min opskrift på en god dansk klassiker - Brunsviger. Den smager fantastisk, med sin svampede bund og rigeligt med snask på toppen!
Forb. tid15 min
Tilb. tid25 min
Samlet tid1 t 55 min
Ret: Bagværk, Kager
Køkken: Dansk
Antal: 1 Bradepande

Ingredienser

Dej

  • 500 g Hvedemel
  • 2 spsk Sukker
  • 1 tsk Salt
  • 150 g Smør
  • 2,5 dl Mælk
  • 50 g Gær

Fyld

  • 350 g Brun Farin
  • 250 g Smør

Sådan gør du

Dej

  • Bland mel, sukker og salt i en skål.
  • Smuldr smørret i.
  • Lun mælken og rør gæren glat med mælken.
  • Tilsæt gæren til melblandingen og ælt dejen godt igennem.
  • Lad dejen hæve et lunt sted tildækket i 45 minutter.
  • Rul dejen ud i 1,5 cm tykkelse og læg den i en bradepande beklædt med bagepapir.
  • Lad den efterhæve i 30 min. i bradepanden.

Fyld

  • Smelt smør og brun farin i en gryde ved lav varme.
  • Lav små fordybninger i dejen med en finger.
  • Hæld fyldet udover kagen.
  • Bag brunsvigeren midt i ovnen ved 200 grader i 25 minutter.
    Brunsviger



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *