Jambalaya

Jambalaya

Hjemmelavet Jambalaya opskrift.

Jeg har et barndomsminde om en af mine forældres gamle venner. Brian McKinley hed han. Han arbejdede på Skovby Møbelfabrik med min mor og far. Brian stammede fra Georgia i USA, havde fundet en dansk kæreste – Helle han havde forelsket sig i. Så han boede i Danmark i en årrække. Brian var specielt fascineret af én dansk ting – “Gule marker”, raps marker. Dem havde de alligevel ikke der hvor han kom fra. Nåh men nok om det. Brian lærte mine forældre at lave Jambalaya! En sydstats/Kreolsk ret, en menigmandsspise, hvor man hældte alt muligt i en gryde og kogte det sammen med ris. I opskriften står der “Brians krydderi”, som var noget hjemmelavet Cajun krydderi mix. Jeg sad og diskuterede sammenkogte retter med min svigermor, hvor det pludselig væltede ind med barndomsminder, omkring mine forældre, Brian & Helle og ja Jambalaya. Jeg ringede til min mor og spurgte om de stadig havde opskriften på Jambalaya. Hvilket de havde, så dagen efter skulle mine svigerforældre introduceres for god sydstats comfort food. Da retten var ved at være færdig, blev jeg næsten helt grædefærdig! Alle de minder der ligepludselig væltede frem, duftene og smagen.

 

Jeg glemmer aldrig barndomsminderne, hvor jeg fik lov til at sidde på min farmors køkkenbord så jeg kunne nå. Jeg havde mit eget lille blå børneforklæde hængende i kosteskabet, som jeg stolt selv fik lov at hente og tage på når der skulle bages. Man skulle jo passe på sit tøj, og min farmor vil ikke have at hun skulle sende børnebørnene hjem med beskidt tøj. Jeg havde kakao, dej og alt andet op til langt over begge ører, men en våd klud kunne klare det. Der var ikke noget bedre, end at få lov til at stoppe fingerne ned i dejen, mærke det klistre sig fast…måske komme til at stoppe en smule i munden for at smage på den når farmor vendte ryggen til. Den “lange” ventetid, når kagen skulle bages, duften der bredte sig i hele huset og til sidst det lune stykke kage eller brød.

Og det er det mad handler om – følelser og minder. Så jeg kan kun opfordre til og drømme om, at du som bruger af denne side, vil medvirke til at skabe samme minder for dit barn, barnebarn eller hvem det nu er. For hvem har ikke disse barndomsminder om mors eller bedstemors gryder, der stod og kogte eller det friskbagte brød. Mad er mere end bare at blive mæt, der må godt følge noget historie og noget kærlighed med. Så frem med gryderne, panderne og dejskraberen og skab dit eget eventyr i køkkenet. Og mangler du et blåt forklæde, kan du købe et her

Jambalaya

Forb. tid30 minutter
Tilb. tid1 time 15 minutter
Samlet tid1 time 45 minutter
Ret: Hovedretter
Køkken: Amerikansk
Antal: 8 personer

Ingredienser

  • 1 hel Kylling
  • 2 stk Grøntsags bouillonterning
  • 2 Løg
  • 3 fed Hvidløg
  • 1 Grøn peberfrugt
  • 2 dåser Flåede tomater
  • 1 pakke Røget medister
  • 4 dl Ris
  • 1 pose Rejer frosne
  • 1 bundt Persille stort
  • 4 spsk Timian
  • 4 spsk Cajun krydderi mix kan købes, ellers findes min opskrift her på siden

Sådan gør du

Del 1

  • (For at gøre det mere overskueligt har jeg delt opskriften op i 2 dele)
  • Pil indmaden ud af kyllingen og skyl den godt.
  • Stop kyllingen i en gryde sammen med bouillonterningerne og fyld den op med vand (ca. 6 liter). Kog den i 45 minutter.
  • Imens kyllingen koger, forberedes de øvrige ingredienser.
  • Hvis ikke du har lavet en, eller vælger at købe en. Lav en cajun krydderi mix.
  • Skær løget og medisteren i grove stykker. Snit hvidløget i fine stykker.
  • Hak persille og grøn peber i grove stykker.
  • Når kyllingen er kogt færdig, tages den op af gryden. Kødet plukkes fra skroget.
  • Vandet fra gryden hældes i en skål og gemmes.

Del 2

  • Brug gryden fra kyllingen. Hæld løg, hvidløg, medister og det plukkede kyllingekød ned i gryden. Hæld Cajun mix udover og brun det let af.
  • Hæld de flåede tomater i, og det gemte "kyllingevand". Bring det i kog.
  • Hæld risene i og skru ned, så det står og simrer.
  • Lad det simre i 20-30 minutter.
  • Efter 15 minutter vendes rejer, grøn peber, persille og timian i.
  • Når retten er kogt færdig, er det bare at gå igang med at spise.
    Jambalaya

Noter

Mine forældre lavede altid denne portion, selvom vi kun var 3 på det tidspunkt. Så blev resten frosset ned, som nem aftensmad til en anden gang.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering