Opbagt sovs

Opbagt sovs

Hjemmelavet opbagt sovs opskrift.

Selvom jeg har rundet de 30 somre. Er det ikke mere end et lille halvt år siden, at jeg for alvor gik i krig med at lave min egen opbagt sovs! Før det, havde sovs for mig, altid været noget pulverværk eller en fiasko lavet på Maizena! Men så blev opbagt sovs redningen! Det er såre simpelt at lave, men man skal have taget sin mødom! Jeg har erfaret, at der faktisk ikke er ret mange der kan lave en klassisk opbagt sovs! Så her er der en lille manual! Enjoy….

 

Jeg glemmer aldrig barndomsminderne, hvor jeg fik lov til at sidde på min farmors køkkenbord så jeg kunne nå. Jeg havde mit eget lille blå børneforklæde hængende i kosteskabet, som jeg stolt selv fik lov at hente og tage på når der skulle bages. Man skulle jo passe på sit tøj, og min farmor vil ikke have at hun skulle sende børnebørnene hjem med beskidt tøj. Jeg havde kakao, dej og alt andet op til langt over begge ører, men en våd klud kunne klare det. Der var ikke noget bedre, end at få lov til at stoppe fingerne ned i dejen, mærke det klistre sig fast…måske komme til at stoppe en smule i munden for at smage på den når farmor vendte ryggen til. Den “lange” ventetid, når kagen skulle bages, duften der bredte sig i hele huset og til sidst det lune stykke kage eller brød.

Og det er det mad handler om – følelser og minder. Så jeg kan kun opfordre til og drømme om, at du som bruger af denne side, vil medvirke til at skabe samme minder for dit barn, barnebarn eller hvem det nu er. For hvem har ikke disse barndomsminder om mors eller bedstemors gryder, der stod og kogte eller det friskbagte brød. Mad er mere end bare at blive mæt, der må godt følge noget historie og noget kærlighed med. Så frem med gryderne, panderne og dejskraberen og skab dit eget eventyr i køkkenet. Og mangler du et blåt forklæde, kan du købe et her

Opbagt sovs

En basis guide til en klassisk opbagt sovs. Som derefeter kan varieres i det uendelige
Forb. tid5 min
Tilb. tid15 min
Samlet tid20 min
Ret: Hovedretter, Tilbehør
Køkken: Dansk, Engelsk, Fransk
Antal: 2 personer

Ingredienser

  • 2 dl Fond Lav evt. din egen
  • 2 dl Fløde Kan erstattes med mælk
  • 25 g Smør
  • 2 spsk Hvedemel

Sådan gør du

  • Det første man skal lave, er din fond! Det jeg gør, når jeg går i gang med at lave mad, er at tage en kasserolle, hælde vand i og hvad jeg nu lige har! Bouillon terninger, rødvin, balsamico etc. Den sætter jeg så til at koge som det første. Når jeg så får rester i løbet af min madlavning - kartoffel skræller, løg ender, små kød rester, fedt fra panden etc. putter jeg det i kasserollen. Så får den lov til at stå og reducere ned! Er den ved at løbe tør for væske, hælder jeg mere vand oven i, evt. kartoffelvand.
  • Når fonden er færdig, hælder du den igennem en si ned i en lille kande.
  • Smelt smørret i en kasserolle. Når det er "bruset" af, tilsætter du melet under kraftig omrøring.
  • Pisk melet til en fast grød, også kaldet en melbolle!
  • Hæld langsomt din fond ned i melbollen, under kraftig omrøring! Jo hurtigere du pisker, og jo langsommere du tilsætter væsken, jo mindre chance er der for at den klumper.
  • Når du har tilsat din fond, justerer du konsistencen med fløde eller mælk.
  • Giv den et kort opkog, og smag til med salt og peber. Juster evt. farven med kulør.
    Opbagt sovs

Noter

Som tidligere skrevet, er dette en basis opskrift!
Lav rødvinssauce, ved at lave fonden på rødvin.
Lav en neutral fond, og tilsæt 2 spsk. sennep under oprøringen, og du har en lækker sennepssauce til fiskeretten.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *