Bearnaise Sauce

Bearnaise Sauce

Hjemmelavet Bearnaise Sauce opskrift.

For mig er Bearnaise Sauce, en af de sagnomspundene opskrifter, man kan begive sig ud i et køkken. Den er omgivet af myter, den skiller, man får ondt i armene og sved på panden. Det tog mig mange år, før jeg turde begive mig ud i, at lave min egen Bearnaise Sauce. Men efter jeg fik taget min mødom, er det blevet en fast ting i mit mad repertoire. For efter man har lavet sin første hjemmelavede Bearnaise Sauce, går man aldrig tilbage til pulverversionen!

 

Jeg glemmer aldrig barndomsminderne, hvor jeg fik lov til at sidde på min farmors køkkenbord så jeg kunne nå. Jeg havde mit eget lille blå børneforklæde hængende i kosteskabet, som jeg stolt selv fik lov at hente og tage på når der skulle bages. Man skulle jo passe på sit tøj, og min farmor vil ikke have at hun skulle sende børnebørnene hjem med beskidt tøj. Jeg havde kakao, dej og alt andet op til langt over begge ører, men en våd klud kunne klare det. Der var ikke noget bedre, end at få lov til at stoppe fingerne ned i dejen, mærke det klistre sig fast…måske komme til at stoppe en smule i munden for at smage på den når farmor vendte ryggen til. Den “lange” ventetid, når kagen skulle bages, duften der bredte sig i hele huset og til sidst det lune stykke kage eller brød.

Og det er det mad handler om – følelser og minder. Så jeg kan kun opfordre til og drømme om, at du som bruger af denne side, vil medvirke til at skabe samme minder for dit barn, barnebarn eller hvem det nu er. For hvem har ikke disse barndomsminder om mors eller bedstemors gryder, der stod og kogte eller det friskbagte brød. Mad er mere end bare at blive mæt, der må godt følge noget historie og noget kærlighed med. Så frem med gryderne, panderne og dejskraberen og skab dit eget eventyr i køkkenet. Og mangler du et blåt forklæde, kan du købe et her

Bearnaise Sauce

Saucen blev skabt den 24. august 1837 af Collinet, der var kok i restaurant Le Pavillon Henri IV i Parisforstaden Saint-Germain-en-Laye. Det er kokkens hjemegen og Henri IVs kongedømme, Béarn i Pyrenæerne, der ligger til grund for sovsens navn. Restauranten eksisterer stadig og stiller en opskrift på bearnaisesauce til rådighed.
Forb. tid15 min
Tilb. tid10 min
Samlet tid25 min
Ret: Hovedretter, Tilbehør
Køkken: Fransk
Antal: 4 Personer

Ingredienser

  • 250 g Smør
  • 4 tsk Hvidvinseddike
  • 4 tsk Hvidvin Kan evt. erstattes med vand
  • 2 stk Skalotteløg
  • 1 bundt Estragon Frisk
  • 1/2 bundt Persille Kruset
  • 4 stk Æggeblommer
  • Salt
  • Peber

Sådan gør du

  • Hak skalotteløg, estragon og persille i fine stykker.
  • Smelt smøret, tag det af blusset og lad det skille i en kande.
  • Tag din gryde og bland hvidvinseddike og Hvidvin i.
  • Tilsæt en god portion salt og æggeblommerne.
  • Tænd for svag varme, og tag et piskeris. Her kan det gå galt! Der skal piskes i ottetaler, og der må ikke stoppes!
  • Blommerne og væsken skal emulgere. Først skummer den næsten op. Når den begynder at få varme forsvinder skummet, og den bliver til en tæt creme.
  • Når det er blevet til en creme, tilsættes skalotteløgene og der skrues ned for varmen. Bemærk, DEN MÅ ALDRIG KOGE!
  • Herefter tilsætter du det klare smør (det der ligger øverst i din kande) langsomt, samtidig med at du pisker. Vær opmærksom på at smørret hele tiden bliver optaget.
  • Til sidst tilsætter du det hakkede estragon og persille, og smager til med peber.
    Bearnaise Sauce

Noter

Er du bange for at kræfterne slipper op, og armen flyver af. Kan man bruge tøsetricket og anvende en håndmixer. Jeg skal personligt selv ikke se mig for god til at bruge en.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *