Studenterbrød

Studenterbrød

Hjemmelavede studenterbrød opskrift.

Her på mine “gamle dage”, har jeg fået en stor forkærlighed for tankstations kager. trøfler, spandauer og ja studenterbrød. Der er altså bare et eller andet over en snasket kage som studenterbrød. De er dejligt befriende simple og ligetil.

Oprindeligt blev studenterbrød lavet for at minimere spild hos bagerne. Gamle kager blev rørt sammen med kanel og rom, for at blive genbrugt som studenterbrød, som så kan sælges igen. Jeg havde ikke noget gammel kage, så jeg købte den billigste sandkage, jeg kunne finde i det lokale supermarked.

 

Jeg glemmer aldrig barndomsminderne, hvor jeg fik lov til at sidde på min farmors køkkenbord så jeg kunne nå. Jeg havde mit eget lille blå børneforklæde hængende i kosteskabet, som jeg stolt selv fik lov at hente og tage på når der skulle bages. Man skulle jo passe på sit tøj, og min farmor vil ikke have at hun skulle sende børnebørnene hjem med beskidt tøj. Jeg havde kakao, dej og alt andet op til langt over begge ører, men en våd klud kunne klare det. Der var ikke noget bedre, end at få lov til at stoppe fingerne ned i dejen, mærke det klistre sig fast…måske komme til at stoppe en smule i munden for at smage på den når farmor vendte ryggen til. Den “lange” ventetid, når kagen skulle bages, duften der bredte sig i hele huset og til sidst det lune stykke kage eller brød.

Og det er det mad handler om – følelser og minder. Så jeg kan kun opfordre til og drømme om, at du som bruger af denne side, vil medvirke til at skabe samme minder for dit barn, barnebarn eller hvem det nu er. For hvem har ikke disse barndomsminder om mors eller bedstemors gryder, der stod og kogte eller det friskbagte brød. Mad er mere end bare at blive mæt, der må godt følge noget historie og noget kærlighed med. Så frem med gryderne, panderne og dejskraberen og skab dit eget eventyr i køkkenet. Så surf rundt på siden her, og find inspiration til dit børne eventyr i køkkenet.

Studenterbrød

Et studenterbrød er blevet en ny moderne klassiker. Elsket eller hadet og at finde på enhver tankstation landet over! Jeg elsker dem, så her er min version.
Forb. tid30 min
Tilb. tid15 min
Samlet tid1 t 30 min
Ret: Bagværk, Kager
Køkken: Dansk
Antal: 12 stk

Ingredienser

Mørdej

  • 250 g Hvedemel
  • 125 g Smør
  • 2 spsk Flormelis
  • 1 Æggeblomme
  • 3-4 spsk Vand Koldt

Kagefyld

  • 450 g Kagerester Eller billig sandkage
  • 100 g Smør Blødgjort
  • 100 g Flormelis
  • 4 spsk Kakaopulver
  • 4 spsk Rom Mørk

Pynt

  • 200 g Flormelis
  • 1 spsk Smør
  • 7-8 spsk Vand Kogende
  • Krymmel Harlekin
  • 2,5 dl Marmelade Hindbær

Sådan gør du

Mørdej

  • Hæld hvedemelet ned i en skål.
  • Skær smørret i små stykker og hæld ned i skålen med hvedemelet.
  • Tilsæt flormelis.
  • Med fingerspidserne ælter du smørret ud i resten, så det bliver en grynet og klumpet dej.
  • Hæld æggeblommen ned i og saml dejen uden at ælte for meget.
  • Tilsæt 3-4 spsk iskoldt vand, og ælt dejen indtil den hænger godt sammen.
  • Pak dejen ind i husholdningsfilm og stil den i køleskabet i minimum 15 minutter. Imens du tilbereder kagefyldet.

Kagefyld

  • Smuldr kageresterne i en stor skål. Evt. til en røremaskine.
  • Skær smørret i mindre tern og hæld det ned til kageresterne.
  • Tilsæt flormelis, kakaopulver og rom.
  • Ælt det hele godt sammen, så det bliver en ensartet masse.
  • Smag på dejen, og hvis du har lyst så tilføj mere kakaopulver eller rom.
  • Sæt fyldet på køl i minimum 15 minutter, i mens du laver kagebunden.

Bag mørdejen

  • Tænd ovnen på 180 grader.
  • Tag mørdejen ud af køleskabet, og rul den ud mellem 2 stykker bagepapir, så den passer til din bageform (ca. 20 x 30 cm).
  • Fjern det øverste bagepapir, og læg dejen på bagepapiret ned i formen. Bagepapiret gør, at du kan trække kagen op ad formen, og lettere skære kagerne pæne ud når de er klar. Mørdejen må gerne gå lidt op ad formes kant, for den trækker sig lidt sammen, når den bages. Hvis dejen ikke lige passer til formen, så skær det ekstra dej fra og placerer det der, hvor der mangler dej.
  • Stik i bunden af dejen med en gaffel.
  • Bag mørdejsbunden i ovnen i 15 minutter til den er tør.
  • Stil den til afkøling i ca. 15 minutter.

Saml studenterbrødene

  • Når mørdejsbunden er afkølet smører du marmelade hen over.
  • Fordel kagedejen i små klatter med en spiseske oven på.
  • Glat forsigtigt dejen ud. Det gør ikke noget, hvis du får presset lidt af marmeladen op mellem dejen, men helst ikke for meget. Tag eventuelt en dej skraber og dyp den i vand og glat dejen ud med den.
  • Bland alle ingredienserne til glasuren og glat den over kagedejen med en dejskraber dyppet i kogende vand.
  • Drys krymmel på inden glasuren størkner.
  • Stil kagen på køl i minimum 30 minutter.
  • Tag kagen ud af køleskabet, og skær den forsigtigt ud i passende studenterbrøds størrelser.
    Studenterbrød

Noter

Jo længere tid de får lov at stå i køleskabet, jo blødere bliver bunden.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *