Koldhævede grovboller
Opskrift på Koldhævede grovboller.
Denne opskrift på koldhævede grovboller bruger jeg tit, ofte 2 gange om ugen! Men jeg bruger den mere som en skabelon, end som en færdig opskrift, jeg følger til punkt og prikke! Disse koldhævede grovboller kan nemlig laves i mange varianter. Byt 5 kornsblandingen ud med hvad du nu lige har af andre korn og kerner, eller byt melet ud med andre mel typer. Vigtigst af alt med disse koldhævede grovboller er, at de kun skal hæve en gang. Men ja, prøv dig frem…det har jeg gjort!
Jeg glemmer aldrig barndomsminderne, hvor jeg fik lov til at sidde på min farmors køkkenbord så jeg kunne nå. Jeg havde mit eget lille blå børneforklæde hængende i kosteskabet, som jeg stolt selv fik lov at hente og tage på når der skulle bages. Man skulle jo passe på sit tøj, og min farmor vil ikke have at hun skulle sende børnebørnene hjem med beskidt tøj. Jeg havde kakao, dej og alt andet op til langt over begge ører, men en våd klud kunne klare det. Der var ikke noget bedre, end at få lov til at stoppe fingerne ned i dejen, mærke det klistre sig fast…måske komme til at stoppe en smule i munden for at smage på den når farmor vendte ryggen til. Den “lange” ventetid, når kagen skulle bages, duften der bredte sig i hele huset og til sidst det lune stykke kage eller brød.
Og det er det mad handler om – følelser og minder. Så jeg kan kun opfordre til og drømme om, at du som bruger af denne side, vil medvirke til at skabe samme minder for dit barn, barnebarn eller hvem det nu er. For hvem har ikke disse barndomsminder om mors eller bedstemors gryder, der stod og kogte eller det friskbagte brød. Mad er mere end bare at blive mæt, der må godt følge noget historie og noget kærlighed med. Så frem med gryderne, panderne og dejskraberen og skab dit eget eventyr i køkkenet. Og mangler du et blåt forklæde, kan du købe et her…
Koldhævede Grovboller
Ingredienser
- 50 g Gær
- 6 dl Vand lunt
- 2 dl Olie smagsneutral
- 2 tsk Salt
- 100 g Havregryn
- 100 g 5 Kornsblanding eller anden kornblanding
- 100 g Fuldkornsmel kan erstattes af andet mel
- 3 Gulerødder
- 300 g Hvedemel
Sådan gør du
- Opløs gæren i vand og olie. (Jeg bruger en røremaskine, det gør det hele lettere, og giver et bedre resultat.)
- Tilsæt salt, 5 kornsblanding og havregryn.
- Skræl gulerødderne og riv dem på et groft rivejern. Hæld det i dejen.
- Tilsidst røres fuldkornsmel og hvedemel i. Dejen skal være klistret og have struktur, men ikke våd!
- Film skålen med dej og sæt den på køl i køleskabet natten over.
- Tag dejen ud af køleskabet, fordel dejen med en grydeske i ca. 20 stykker på bageplader.
- Bag bollerne i en forvarmet ovn på 240 grader i ca. 30 minutter.
- Når bollerne kommer ud af ovnen, vend dem på hovedet imens de afkøler.