Københavnerbirkes
Hjemmelavede Københavnerbirkes opskrift.
Som en del af det bagehelvede jeg begik mig ud i, til min søns 1 års fødselsdag, indgik birkes. Jeg havde dog lyst til noget mere snasket, så Københavnerbirkes var svaret. Jeg havde i noget tid gået og haft lyst til birkes, men i stedet for de klassiske Thebirkes, blev det til Københavnerbirkes. Københavnerbirkes er ikke så langt fra de klassiske birkes, forskellen ligger i at man tilføjer remonce i midten. Og forresten…Du skal ikke tage til København og bestille en kjøbenhavner! De kigger på dig, som kom du fra en anden planet!
Jeg glemmer aldrig barndomsminderne, hvor jeg fik lov til at sidde på min farmors køkkenbord så jeg kunne nå. Jeg havde mit eget lille blå børneforklæde hængende i kosteskabet, som jeg stolt selv fik lov at hente og tage på når der skulle bages. Man skulle jo passe på sit tøj, og min farmor vil ikke have at hun skulle sende børnebørnene hjem med beskidt tøj. Jeg havde kakao, dej og alt andet op til langt over begge ører, men en våd klud kunne klare det. Der var ikke noget bedre, end at få lov til at stoppe fingerne ned i dejen, mærke det klistre sig fast…måske komme til at stoppe en smule i munden for at smage på den når farmor vendte ryggen til. Den “lange” ventetid, når kagen skulle bages, duften der bredte sig i hele huset og til sidst det lune stykke kage eller brød.
Og det er det mad handler om – følelser og minder. Så jeg kan kun opfordre til og drømme om, at du som bruger af denne side, vil medvirke til at skabe samme minder for dit barn, barnebarn eller hvem det nu er. For hvem har ikke disse barndomsminder om mors eller bedstemors gryder, der stod og kogte eller det friskbagte brød. Mad er mere end bare at blive mæt, der må godt følge noget historie og noget kærlighed med. Så frem med gryderne, panderne og dejskraberen og skab dit eget eventyr i køkkenet. Og mangler du et blåt forklæde, kan du købe et her…
Københavnerbirkes
Ingredienser
- 25 g Gær
- 1,5 dl Mælk Lunken
- 1 Æg
- 1 spsk Sukker
- 0,5 tsk Salt
- 300 g Hvedemel
- 75 g Margarine
- Birkes
Remonce
- 100 g Smør Blødgjort
- 100 g Sukker
- 2 spsk Hvedemel
Sådan gør du
Remonce
- Rør smør, sukker og hvedemel godt sammen i en skål.
Dej/Birkes
- Gæren udrøres i den lunkne mælk.
- Æg, sukker, salt og mel røres i.
- Dejen slåes godt i fadet. Stilles til hævning til den dobbelte størrelse (ca. 20 min).
- Dejen slåes ned og rulles ud på et melet bord til ca. 25 x 40 cm.
- Margarinen skæres i tynde skiver og fordeles over halvdelen af dejen.
- Den anden halvdel foldes over.
- Dejen udrulles og foldes i 3.
- Dette gentages 2-3 gange. Til sidst udrulles dejen til ca. 30 x 70 cm.
- På den midterste tredjedel, på den lange led fordelse remoncen, og foldes i tre henover.
- Skæres i ca. 6 cm. brede stykker, efterhæver på pladen ca. 15 min.
- Pensles med æg og drysser med birkes.
- Bagetid: ca. 15 min. ved god varme (200 grader).