Jødekager

Jødekager

Hjemmelavede Jødekager opskrift.

En jødekage er en småkage med sukker og kanel. Mange laver den i julen. Betegnelsen jødekager opstod i 1700-tallet fordi denne type kage blev solgt af jødiske bagerier.

I Nordjylland er jødekager endvidere en almindeligt anvendt betegnelse for en wienerbrødssnegl/kanelsnegl.

Nok med kloge ord om jødekager og historie. For mig er jødekager bare et must når der skal bages småkager til jul.

 

Jeg glemmer aldrig barndomsminderne, hvor jeg fik lov til at sidde på min farmors køkkenbord så jeg kunne nå. Jeg havde mit eget lille blå børneforklæde hængende i kosteskabet, som jeg stolt selv fik lov at hente og tage på når der skulle bages. Man skulle jo passe på sit tøj, og min farmor vil ikke have at hun skulle sende børnebørnene hjem med beskidt tøj. Jeg havde kakao, dej og alt andet op til langt over begge ører, men en våd klud kunne klare det. Der var ikke noget bedre, end at få lov til at stoppe fingerne ned i dejen, mærke det klistre sig fast…måske komme til at stoppe en smule i munden for at smage på den når farmor vendte ryggen til. Den “lange” ventetid, når kagen skulle bages, duften der bredte sig i hele huset og til sidst det lune stykke kage eller brød.

Og det er det mad handler om – følelser og minder. Så jeg kan kun opfordre til og drømme om, at du som bruger af denne side, vil medvirke til at skabe samme minder for dit barn, barnebarn eller hvem det nu er. For hvem har ikke disse barndomsminder om mors eller bedstemors gryder, der stod og kogte eller det friskbagte brød. Mad er mere end bare at blive mæt, der må godt følge noget historie og noget kærlighed med. Så frem med gryderne, panderne og dejskraberen og skab dit eget eventyr i køkkenet. Og mangler du et blåt forklæde, kan du købe et her

Jødekager

Jødekager hører sig julen til, og er et must når der skal bages til jul.
Forb. tid45 minutter
Tilb. tid6 minutter
Samlet tid53 minutter
Ret: Bagværk, Kager, Småkager
Køkken: Dansk
Antal: 70 stk

Ingredienser

Dejen

  • 250 g Margarine
  • 250 g Sukker
  • 2 Æg
  • 1 tsk Hjortetaksalt
  • 500 g Hvedemel

Pynt

  • 2 Æg
  • 1 spsk Kanel
  • 2 spsk Perlesukker

Sådan gør du

  • Bland mel, sukker og hjortetaksalt i en skål.
  • Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i melblandingen.
  • Ælt dejen let sammen.
  • Del dejen i 4 portioner og form dem til korte ruller på ca. 6 cm i diameter.
  • Stil dejen i køleskabet overdækket i minimum 2 timer.
  • Bland kanel og sukker sammen til pynt.
  • Skær rullerne ud i tynde kager.
  • Pensl dem med sammenpiskede æg og drys en lille smule kanelsukker på midten af hver kage.
  • Flyt dem forsigtigt, med en paletkniv, over på plader med bagepapir.
  • Bag kagerne øverst i ovnen ved 200 grader i 5-6 minutter. Hold øje med at de ikke bliver brændte.
  • Lad dem køle af på en bagerist og opbevar dem i kagedåser.
    Jødekager



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering