Kringle fra Amtmandsgården
Hjemmelavet Kringle fra Amtmandsgården opskrift.
Endnu en kringle…Uden at skulle afsløre for meget, så kommer der mange kringler i fremtiden! Min gamle farmor var en stor fan af kringle, specielt denne Kringle fra Amtmandsgården. Hvad der er specielt ved denne kringle fra Amtmandsgården ved jeg ikke. Men jeg har en ide om at dette engang var en “luksus” kringle, da Kringle fra Amtmandsgården titlen, godt kan minde om noget, der var forbeholdt det bedre borgerskab…
Jeg glemmer aldrig barndomsminderne, hvor jeg fik lov til at sidde på min farmors køkkenbord så jeg kunne nå. Jeg havde mit eget lille blå børneforklæde hængende i kosteskabet, som jeg stolt selv fik lov at hente og tage på når der skulle bages. Man skulle jo passe på sit tøj, og min farmor vil ikke have at hun skulle sende børnebørnene hjem med beskidt tøj. Jeg havde kakao, dej og alt andet op til langt over begge ører, men en våd klud kunne klare det. Der var ikke noget bedre, end at få lov til at stoppe fingerne ned i dejen, mærke det klistre sig fast…måske komme til at stoppe en smule i munden for at smage på den når farmor vendte ryggen til. Den “lange” ventetid, når kagen skulle bages, duften der bredte sig i hele huset og til sidst det lune stykke kage eller brød.
Og det er det mad handler om – følelser og minder. Så jeg kan kun opfordre til og drømme om, at du som bruger af denne side, vil medvirke til at skabe samme minder for dit barn, barnebarn eller hvem det nu er. For hvem har ikke disse barndomsminder om mors eller bedstemors gryder, der stod og kogte eller det friskbagte brød. Mad er mere end bare at blive mæt, der må godt følge noget historie og noget kærlighed med. Så frem med gryderne, panderne og dejskraberen og skab dit eget eventyr i køkkenet. Og mangler du et blåt forklæde, kan du købe et her…
Kringle fra Amtmandsgården
Ingredienser
Dej
- 200 g Smør
- 300 g Hvedemel
- 2 Æg
- 1 pakke Gær
- 2 spsk Sukker
Fyld
- 50 g Smør
- 100 g Flormelis
- 50 g Mandler Smuttede og hakkede
Pynt
- 1 Æggehvide
- 3 spsk Perlesukker
- 25 g Mandler Grofthakkede
Sådan gør du
Fyld
- Blødgør smørret og rør det godt sammen med de andre ingredienser.
Dejen
- Fedtstof og hvedemelet hakkes sammen.
- Opløs gæren i æggene og tilsæt sammen med sukkeret.
- Ælt dejen hurtigt sammen, og stil det til hævning et varmt sted i 20 minutter.
- Rul dejen ud til et langt, ca 10 cm bredt bånd - 1 cm tykt.
- Fordel fyldet ned langs midten af dejstykket.
- Kanterne af dejen pensles med æggehvide.
- Fyldet "pudres" med lidt hvedemel - så det ikke flyder ud under bagningen.
- Rul dejen sammen, form den som en kringle og tryk den flad.
- Stil den til hævning et lunt sted tildækket i 30 minutter.
- Pensl kringlen med æggehvide, og stø perlesukker og grofthakkede mandler udover.
- Bag kringlen ved 225 grader uden varmluft, midt i ovnen i ca. 20 minutter.