Vanillekranse

Vanillekranse

Hjemmelavede Vanillekranse opskrift.

Man ved bare at det er blevet jul, når der bages vanillekranse. De er nemme at lave, men smager himmelsk! Man kan næsten ikke sige julebag uden at sige vanillekranse, for mig er der to ting der hører julebagningen til – pebernødder og vanillekranse. Kan du ikke vente, tror jeg ikke der er nogle der bliver sure, hvis du bager dine vanillekranse idag.

Jeg glemmer aldrig barndomsminderne, hvor jeg fik lov til at sidde på min farmors køkkenbord så jeg kunne nå. Jeg havde mit eget lille blå børneforklæde hængende i kosteskabet, som jeg stolt selv fik lov at hente og tage på når der skulle bages. Man skulle jo passe på sit tøj, og min farmor vil ikke have at hun skulle sende børnebørnene hjem med beskidt tøj. Jeg havde kakao, dej og alt andet op til langt over begge ører, men en våd klud kunne klare det. Der var ikke noget bedre, end at få lov til at stoppe fingerne ned i dejen, mærke det klistre sig fast…måske komme til at stoppe en smule i munden for at smage på den når farmor vendte ryggen til. Den “lange” ventetid, når kagen skulle bages, duften der bredte sig i hele huset og til sidst det lune stykke kage eller brød.

Og det er det mad handler om – følelser og minder. Så jeg kan kun opfordre til og drømme om, at du som bruger af denne side, vil medvirke til at skabe samme minder for dit barn, barnebarn eller hvem det nu er. For hvem har ikke disse barndomsminder om mors eller bedstemors gryder, der stod og kogte eller det friskbagte brød. Mad er mere end bare at blive mæt, der må godt følge noget historie og noget kærlighed med. Så frem med gryderne, panderne og dejskraberen og skab dit eget eventyr i køkkenet. Og mangler du et blåt forklæde, kan du købe et her

Vanillekranse

Opskriften på vanillekranse stammer fra min farmors gamle genbo Anna.
Forb. tid20 minutter
Tilb. tid8 minutter
Samlet tid29 minutter
Ret: Bagværk, Kager, Småkager, Tilbehør
Køkken: Dansk
Antal: 100 stk

Ingredienser

  • 250 g Hvedemel
  • 75 g Mandler
  • 75 g Sukker
  • 1 Æggeblomme
  • 1 stang Vaniljie
  • 150 g Smør blødgjort

Sådan gør du

  • Mandlerne hakkes fint.
  • Hæld melet op og læg æggeblommen, mandler, sukker, vanilje og smør i.
  • Hak det hele sammen med en kniv og ælt det med hånden til det er smidig.
  • Stil på køl i en halv time ca.
  • Stop dejen i en sprøjtepose med en stjerneformet tyl i. Sprøjt det ud i små ringe på en bageplade.
  • Bag i ovnen ved 200 grader i 8-10 minutter.

Noter

Har du ikke en sprøjtepose og en tyl, kan man også rulle dejen ud i tynde ruller og forme dem som ringe.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering