Smørkrans
Opskrift på Smørkrans.
En smørkrans er lidt i samme boldgade som Dagmartærten. Der er ikke noget som en dejlig klistret smørkrans. En smørkrans er ikke for de sukkerforskrækkede, men hvad pokker, det er der så meget andet der heller ikke er….En ting er sikkert, jeg elsker en god smørkrans.
Jeg glemmer aldrig barndomsminderne, hvor jeg fik lov til at sidde på min farmors køkkenbord så jeg kunne nå. Jeg havde mit eget lille blå børneforklæde hængende i kosteskabet, som jeg stolt selv fik lov at hente og tage på når der skulle bages. Man skulle jo passe på sit tøj, og min farmor vil ikke have at hun skulle sende børnebørnene hjem med beskidt tøj. Jeg havde kakao, dej og alt andet op til langt over begge ører, men en våd klud kunne klare det. Der var ikke noget bedre, end at få lov til at stoppe fingerne ned i dejen, mærke det klistre sig fast…måske komme til at stoppe en smule i munden for at smage på den når farmor vendte ryggen til. Den “lange” ventetid, når kagen skulle bages, duften der bredte sig i hele huset og til sidst det lune stykke kage eller brød.
Og det er det mad handler om – følelser og minder. Så jeg kan kun opfordre til og drømme om, at du som bruger af denne side, vil medvirke til at skabe samme minder for dit barn, barnebarn eller hvem det nu er. For hvem har ikke disse barndomsminder om mors eller bedstemors gryder, der stod og kogte eller det friskbagte brød. Mad er mere end bare at blive mæt, der må godt følge noget historie og noget kærlighed med. Så frem med gryderne, panderne og dejskraberen og skab dit eget eventyr i køkkenet. Og mangler du et blåt forklæde, kan du købe et her…
Smørkrans
Ingredienser
Dej
- 300 g Hvedemel
- 100 g Smør
- 50 g Gær
- 1 Æg
- 1 spsk Sukker
- 0,5 tsk Salt
- 1 dl Mælk
- 0,5 tsk Kardemomme
Fyld
- 100 g Smør Blødgjort
- 100 g Brun Farin
- 4 spsk Kagecreme Find opskrift her på siden
- 50 g Rosiner evt.
Pynt/Glasur
- 100 g Flormelis
- 1 spsk Vand Kogende
Sådan gør du
Fyld
- Lav remoncen ved at røre det blødgjorte smør og sukkeret sammen.
- Sæt på køl.
- Lav Kagecremen fra opskriften her på siden.
Dejen
- Mælken lunes i en skål - og heri opløses gæren. Husk gæren må ikke varmes med.
- Hvedemelet og de øvrige ingrediens blandes i, og det hele æltes sammen til en ensartet dej.
- Lad dejen hæve til dobbeltstørrelse i ca. 15 min. et lunt sted - tildækket.
- Til to smørkager: 1/3 af dejen deles i to lige store dele, der formes til kugler, som hviler i 2-3 minutter.
- Kuglerne rulles ud og lægges i 2 runde forme (ca. 20 cm i diameter), dejen skal gå ca 1 cm op af formens kant.
- 1 spsk remonce smøres på hver bund, derudover smøres 2 spsk kagecreme på og evt rosinerne.
- Resten af dejen rulles ud (60 x 20 cm), og resten af remoncen smøres på. Rul dejen fra den smalle side som roulade, der deles i 24 lige store stykker og lægges i forme som vist på billedet. Efterhæv i ca. 30 minutter på et lunt sted - tildækket.
- Pensel kagerne med æggestrygelse og bag på ovnens midterste rille ved 220 grader i ca. 15 minutter.
- Lad kagerne afkøle i formen, og pynt med glassuren.