Gateau Marcel
Hjemmelavet Gateau Marcel opskrift.
Måske den ondeste og mest intense chokoladekage til dato. Man bliver fuldstændig glaseret i hele munden, af bare en enkelt mundfuld. Gateau Marcel – bare navnet får min mund til at løbe i vand. Gateau Marcel stammer fra den berømte franske kok Michel Michaud og er gennem årene blevet noget af en klassiker. Michel Michaud, f. 1946, fransk-dansk kok og restauratør. Han har bl.a. været køkkenchef ved Falsled Kro, Kong Hans Kælder og Søllerød Kro. Han fik tildelt en stjerne i Guide Michelin, da han drev sin egen restaurant i byen Condom, Frankrig, og ved Søllerød Kro opnåede han en stjerne i 1987. Fra 1993 drev han restaurant Marie Louise i Odense, men rykkede 2004 videre til Ruths Hotel i Skagen. Michaud har ved sit virke bragt et internationalt kvalitetsniveau ind i dansk køkkenkultur. Gateau Marcel kan beskrives som en semibagt chokolade mousse, idet dejen skal deles op i 2, hvoraf den ene halvdel skal bages, og det anden skal smøres på toppen af den bagte del.
Jeg glemmer aldrig barndomsminderne, hvor jeg fik lov til at sidde på min farmors køkkenbord så jeg kunne nå. Jeg havde mit eget lille blå børneforklæde hængende i kosteskabet, som jeg stolt selv fik lov at hente og tage på når der skulle bages. Man skulle jo passe på sit tøj, og min farmor vil ikke have at hun skulle sende børnebørnene hjem med beskidt tøj. Jeg havde kakao, dej og alt andet op til langt over begge ører, men en våd klud kunne klare det. Der var ikke noget bedre, end at få lov til at stoppe fingerne ned i dejen, mærke det klistre sig fast…måske komme til at stoppe en smule i munden for at smage på den når farmor vendte ryggen til. Den “lange” ventetid, når kagen skulle bages, duften der bredte sig i hele huset og til sidst det lune stykke kage eller brød.
Og det er det mad handler om – følelser og minder. Så jeg kan kun opfordre til og drømme om, at du som bruger af denne side, vil medvirke til at skabe samme minder for dit barn, barnebarn eller hvem det nu er. For hvem har ikke disse barndomsminder om mors eller bedstemors gryder, der stod og kogte eller det friskbagte brød. Mad er mere end bare at blive mæt, der må godt følge noget historie og noget kærlighed med. Så frem med gryderne, panderne og dejskraberen og skab dit eget eventyr i køkkenet. Og mangler du et blåt forklæde, kan du købe et her…
Gateau Marcel
Ingredienser
- 175 g Chokolade Mørk med højt cacao indhold
- 175 g Smør
- 175 g Sukker
- 3,5 bægre Æggeblommer Pasteruiserede
- 3 bægre Æggehvider Pasteruiserede
- 1 stor Springform
Sådan gør du
- Chokolade og smør smeltes i en skål over vandbad.
- Bland ⅔ del af sukkeret med æggeblommerne og pisk det hvidt.
- Pisk hviderne stive i en anden skål og tilsæt den sidste tredjedel af sukkeret undervejs.
- Vend forsigtigt chokoladeblandingen op i skålen med de piskede æggeblommer.
- Fold derefter lidt efter lidt de piskede hvider sammen med chokolade- og æggeblandingen, så det ender med at give en ensformet masse.
- Gnid en stor springform grundigt med blødt smør på indersiden, drys med sukker og bank det overskydende af. Det gør det nemmere at løsne bunden, når kagen er bagt.
- Hæld halvdelen af moussen op i formen og bag den ved 175° i ca. 30 min. Stil resten af moussen til at hvile i køleskabet.
- Tag formen med bunden ud af ovnen, selvom den ikke ser helt færdig ud. Den vil falde sammen, og det er meningen. Lad den køle lidt af, til sidst i køleskabet.
- Fordel resten af chokolademoussen oven på bunden og glat det ud, så overfladen bliver pæn og jævn.
- Stil kagen tilbage i køleskabet og lad den sætte sig nogle timer eller evt. natten over. Kagen løsnes fra kanten og bunden af springformen med en kniv.