Formfranskbrød
Hjemmelavet Formfranskbrød opskrift.
Ideen til et hjemmelavet formfranskbrød startede, da jeg var ude og handle. Jeg fik simpelthen en ustoppelig lyst til, et helt klassisk stykke formfranskbrød med æg og rejer! Så det var vel egentligt bare at gå i gang. Da jeg gik igang med mit formfranskbrød, fik jeg alligevel dårlig samvittighed. Så jeg hældte et par gode håndfulde 5 korns blanding i. Men, hvis det er det helt originale formfranskbrød du er ude efter. Så kommer opskriften her.
Jeg glemmer aldrig barndomsminderne, hvor jeg fik lov til at sidde på min farmors køkkenbord så jeg kunne nå. Jeg havde mit eget lille blå børneforklæde hængende i kosteskabet, som jeg stolt selv fik lov at hente og tage på når der skulle bages. Man skulle jo passe på sit tøj, og min farmor vil ikke have at hun skulle sende børnebørnene hjem med beskidt tøj. Jeg havde kakao, dej og alt andet op til langt over begge ører, men en våd klud kunne klare det. Der var ikke noget bedre, end at få lov til at stoppe fingerne ned i dejen, mærke det klistre sig fast…måske komme til at stoppe en smule i munden for at smage på den når farmor vendte ryggen til. Den “lange” ventetid, når kagen skulle bages, duften der bredte sig i hele huset og til sidst det lune stykke kage eller brød.
Og det er det mad handler om – følelser og minder. Så jeg kan kun opfordre til og drømme om, at du som bruger af denne side, vil medvirke til at skabe samme minder for dit barn, barnebarn eller hvem det nu er. For hvem har ikke disse barndomsminder om mors eller bedstemors gryder, der stod og kogte eller det friskbagte brød. Mad er mere end bare at blive mæt, der må godt følge noget historie og noget kærlighed med. Så frem med gryderne, panderne og dejskraberen og skab dit eget eventyr i køkkenet. Så surf rundt på siden her, og find inspiration til dit børne eventyr i køkkenet.
Formfranskbrød
Ingredienser
- 1 kg Hvedemel
- 50 g Smør Blødgjort
- 50 g Gær
- 5,5 dl Mælk
- 2 tsk Salt
- 2 tsk Sukker
- Birkes
Sådan gør du
- Lun mælken til den er håndvarm (37 grader), og opløs gæren heri.
- Tilsæt de øvrige ingredienser og hælt dejen godt sammen.
- Lad dejen hæve i skålen, et lunt sted i ca. 20 minutter, til den er dobbelt størrelse.
- Slå dejen sammen og del den i to lige store stykker.
- Slå dejstykkerne flade og form to brød.
- Sæt brødene på en bageplade eller kom dem i en bageform med sammenføjningen nedad.
- Lad dem efterhæve i 30 minutter.
- Tænd ovnen på 200 grader varm luft.
- Rids brødene med en skarp kniv og pensl dem med mælk. Pynt med birkes på toppen.
- Bag brødene nederst i ovnen i 25-30 minutter.