Ymerdrys
Hjemmelavet Ymerdrys opskrift.
Min gamle kollega og gode ven – Morten Jensen, har været igang igen. Denne gang er han faldet over ymerdrys. Hvorfor må guderne vide…Men denne ymerdrys smager uden tvivl fantastisk. Så har du noget daggammelt rugbrød, du ikke lige ved hvad skal blive til. Så kunne det jo evt. blive til en omgang ymerdrys. Det holder sig ret længe i en lukket bøtte, så man kan sagtens lave en god portion og have stående til morgenmaden.
Jeg glemmer aldrig barndomsminderne, hvor jeg fik lov til at sidde på min farmors køkkenbord så jeg kunne nå. Jeg havde mit eget lille blå børneforklæde hængende i kosteskabet, som jeg stolt selv fik lov at hente og tage på når der skulle bages. Man skulle jo passe på sit tøj, og min farmor vil ikke have at hun skulle sende børnebørnene hjem med beskidt tøj. Jeg havde kakao, dej og alt andet op til langt over begge ører, men en våd klud kunne klare det. Der var ikke noget bedre, end at få lov til at stoppe fingerne ned i dejen, mærke det klistre sig fast…måske komme til at stoppe en smule i munden for at smage på den når farmor vendte ryggen til. Den “lange” ventetid, når kagen skulle bages, duften der bredte sig i hele huset og til sidst det lune stykke kage eller brød.
Og det er det mad handler om – følelser og minder. Så jeg kan kun opfordre til og drømme om, at du som bruger af denne side, vil medvirke til at skabe samme minder for dit barn, barnebarn eller hvem det nu er. For hvem har ikke disse barndomsminder om mors eller bedstemors gryder, der stod og kogte eller det friskbagte brød. Mad er mere end bare at blive mæt, der må godt følge noget historie og noget kærlighed med. Så frem med gryderne, panderne og dejskraberen og skab dit eget eventyr i køkkenet. Og mangler du et blåt forklæde, kan du købe et her…
Ymerdrys
Ingredienser
- 300 g Rugbrød Helst uden for mange kerner etc.
- 3 spsk Brun Farin
- evt Kanel
- evt Lakridspulver
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 200 grader.
- Skær brødet i små tern og vend det med brun farin.
- Fordel rugbrødet på en bageplade med bagepapir og rist det i midten af ovnen i 10-15 min. til det er sprødt.
- Afkøl rugbrødet, kom det derefter i en blender og kør til brødet ligner drys.
- Smag evt. drysset til med kanel eller lakridspulver.
- Opbevar drysset tørt i en beholder med låg.