Pebernødder (Fra Asentoft Kro)
Hjemmelavede Pebernødder opskrift.
Dette er den anden af (forhåbentligt) mange opskrifter, fra min gode ven Morten Jensen. Han er ny skribent på siden, og deler som mig selv, en stor passion for det klassiske køkken – gerne det danske.
Med denne opskrift, tager han fat i en god gammel juleklassiker – Pebernødder! Når man snakker om julen, kan man næsten ikke undgå at sige pebernødder også. Pebernødder er en herlig spise, som er nemt at lave. Og så er det at lave pebernødder også en ting, man kan have børn med til, fra selv en tidlig alder. Så det er bare at sætte i sving, og bruge Morten Jensens opskrift på pebernødder, med eller uden børn!
Jeg glemmer aldrig barndomsminderne, hvor jeg fik lov til at sidde på min farmors køkkenbord så jeg kunne nå. Jeg havde mit eget lille blå børneforklæde hængende i kosteskabet, som jeg stolt selv fik lov at hente og tage på når der skulle bages. Man skulle jo passe på sit tøj, og min farmor vil ikke have at hun skulle sende børnebørnene hjem med beskidt tøj. Jeg havde kakao, dej og alt andet op til langt over begge ører, men en våd klud kunne klare det. Der var ikke noget bedre, end at få lov til at stoppe fingerne ned i dejen, mærke det klistre sig fast…måske komme til at stoppe en smule i munden for at smage på den når farmor vendte ryggen til. Den “lange” ventetid, når kagen skulle bages, duften der bredte sig i hele huset og til sidst det lune stykke kage eller brød.
Og det er det mad handler om – følelser og minder. Så jeg kan kun opfordre til og drømme om, at du som bruger af denne side, vil medvirke til at skabe samme minder for dit barn, barnebarn eller hvem det nu er. For hvem har ikke disse barndomsminder om mors eller bedstemors gryder, der stod og kogte eller det friskbagte brød. Mad er mere end bare at blive mæt, der må godt følge noget historie og noget kærlighed med. Så frem med gryderne, panderne og dejskraberen og skab dit eget eventyr i køkkenet. Så surf rundt på siden her, og find inspiration til dit børne eventyr i køkkenet.
Pebernødder
Ingredienser
- 250 g Smør Blødgjort
- 250 g Sukker
- 1 dl Fløde
- 1 tsk Stødt Ingefær
- 1 tsk Kanel
- 1 tsk Hvid Peber
- 1 tsk Kardemomme
- 1 tsk Bagepulver
- 1 tsk Natron
- 500 g Hvedemel
Sådan gør du
- Smør og sukker piskes sammen, til sukkeret er pisket godt ud.
- Piskefløden piskes i.
- Bland krydderier, bagepulver og natron i melet.
- Rør melblandingen i dejen, til det får en nogenlunde fast konsistens.
- Ælt det sammen med hænderne.
- Tril dejen ud i pølser, ca. på tykkelse med en lillefinger og skær dem i små stykker (ca. 1 cm).
- Sæt på bageplader – de flyder ikke meget ud, så de kan sættes nogenlunde tæt - ca. med en centimeters mellemrum.
- Bag dem i ca. 10 minutter ved 200 grader varmluft, de skal ikke blive alt for brune og pas på at de ikke får for meget under bunden.