Boller i Karry
Hjemmelavede boller i karry opskrift.
Endnu en af de danske klassikere – Boller i karry. Der er ikke så meget at sige…Boller i karry er bare godt! Jeg syntes måske at boller i karry er en underspillet klassiker. Den har ikke endnu fået sin revival som fx tarteletten. Men mon ikke at det nok skal komme!? Jeg vil ihvertfald gerne skubbe på!
Jeg glemmer aldrig barndomsminderne, hvor jeg fik lov til at sidde på min farmors køkkenbord så jeg kunne nå. Jeg havde mit eget lille blå børneforklæde hængende i kosteskabet, som jeg stolt selv fik lov at hente og tage på når der skulle bages. Man skulle jo passe på sit tøj, og min farmor vil ikke have at hun skulle sende børnebørnene hjem med beskidt tøj. Jeg havde kakao, dej og alt andet op til langt over begge ører, men en våd klud kunne klare det. Der var ikke noget bedre, end at få lov til at stoppe fingerne ned i dejen, mærke det klistre sig fast…måske komme til at stoppe en smule i munden for at smage på den når farmor vendte ryggen til. Den “lange” ventetid, når kagen skulle bages, duften der bredte sig i hele huset og til sidst det lune stykke kage eller brød.
Og det er det mad handler om – følelser og minder. Så jeg kan kun opfordre til og drømme om, at du som bruger af denne side, vil medvirke til at skabe samme minder for dit barn, barnebarn eller hvem det nu er. For hvem har ikke disse barndomsminder om mors eller bedstemors gryder, der stod og kogte eller det friskbagte brød. Mad er mere end bare at blive mæt, der må godt følge noget historie og noget kærlighed med. Så frem med gryderne, panderne og dejskraberen og skab dit eget eventyr i køkkenet. Og mangler du et blåt forklæde, kan du købe et her…
Boller i karry
Ingredienser
Kødboller
- 800 g Hakket kalv- og flæskefars
- 1 Løg
- 1 dl Havregryn
- 1 Æg
- Salt
- Peber
Sauce
- 50 g Smør
- 2 spsk Karry
- 2 spsk Hvedemel
- 5 dl "Kød vand"
- 5 dl Fløde (Brug kaffefløde til de fedtforskrækkede)
- 5 dl Mælk
- 1 Svine bouillonterning
- 1 Grøntsags bouillonterning
- Salt
- Peber
Sådan gør du
Kødboller
- Snit løget i fine stykker, brug evt. en stavblender eller en almindelig blender.
- Bland alle ingredienserne sammen i en skål og rør farsen godt i gennem.
- Krydr farsen med Salt og Peber, man må godt være gavmild!
- Fyld en stor gryde med vand, og sæt den til koge på et blus.
- Form kugler i den størrelse du ønsker, og dump dem forsigtigt ned en af gangen i det kogende vand.
- Når kødbollerne flyder op til overfladen er de færdige.
- Brug en pastaske til at tage dem op med.
- Når alle bollerne er færdige og oppe af vandet, si ca. en halv liter af vandet op i en kande og gem til senere.
Sauce
- Tag en anden stor gryde og smelt smørret i den.
- Tilsæt de to skefulde karry og steg det let af.
- Tilsæt melen og rør det til en melbolle, ligesom en opbagt sovs (opskrift of fremgangsmåde findes her på siden).
- Under kraftig omrøring tilsættes først "kød vandet", derefter fløden og til sidst mælken.
- Put de to bouillonterninger i, og giv det et opkog på ca. 5 minutter.
- Hæld bollerne i til sidst og smag til med salt og peber.
- Server med kogt ris.