Pesto
Hjemmelavet Pesto opskrift.
For mig er pesto den hemmelige X-factor. Pesto er bare godt, og kan bruges til mange ting. Prøv f.eks. at vende de nye danske kartofler i en pesto, eller hældt det over en frisk salat. Pesto er også et dejligt tilbehør til oste/pølse bordet. Og hvad med at vende dit kogte pasta i i pesto. Ja, pesto kan mange ting…
Denne opskrift på pesto skal betragtes som en basis opskrift. Den kan varieres i uendeligheder. Byt basilikummen ud med f.eks. spinatblade eller løvstikke. Og det samme med pinjekernerne, der kan man sagtens bruge hasselnødder, mandler etc. i stedet.
Jeg glemmer aldrig barndomsminderne, hvor jeg fik lov til at sidde på min farmors køkkenbord så jeg kunne nå. Jeg havde mit eget lille blå børneforklæde hængende i kosteskabet, som jeg stolt selv fik lov at hente og tage på når der skulle bages. Man skulle jo passe på sit tøj, og min farmor vil ikke have at hun skulle sende børnebørnene hjem med beskidt tøj. Jeg havde kakao, dej og alt andet op til langt over begge ører, men en våd klud kunne klare det. Der var ikke noget bedre, end at få lov til at stoppe fingerne ned i dejen, mærke det klistre sig fast…måske komme til at stoppe en smule i munden for at smage på den når farmor vendte ryggen til. Den “lange” ventetid, når kagen skulle bages, duften der bredte sig i hele huset og til sidst det lune stykke kage eller brød.
Og det er det mad handler om – følelser og minder. Så jeg kan kun opfordre til og drømme om, at du som bruger af denne side, vil medvirke til at skabe samme minder for dit barn, barnebarn eller hvem det nu er. For hvem har ikke disse barndomsminder om mors eller bedstemors gryder, der stod og kogte eller det friskbagte brød. Mad er mere end bare at blive mæt, der må godt følge noget historie og noget kærlighed med. Så frem med gryderne, panderne og dejskraberen og skab dit eget eventyr i køkkenet. Så surf rundt på siden her, og find inspiration til dit børne eventyr i køkkenet.
Pesto
Ingredienser
- 1 dl Olivenolie
- 1 spsk Pinjekerner
- 0,5 fed Hvidløg stort
- 25 g Parmesan Ost
- 1 l Basilikumblade Friske - ca. 35-40 gram
Sådan gør du
- Riv parmesanosten på et rivejern, eller skær den i små stykker.
- Pil skalden af hvidløget og skær det over på midten.
- Hæld olie, pinjekerner, hvidløg og parmesanost i et blenderglas. Bland ved langsom hastighed i et minut.
- Tilsæt basilikumblade med stilke og blend igen ved langsomste hastighed i ca. 30 sek.
- Juster konsistensen, ved enten at tilføje flere blade, eller en lille smule mere olie.
- Stil pestoen tildækket i køleskabet i mindst ½ time. Smag til med salt og peber, og evt. en smule citron.