Hybenmarmelade
Hjemmelavet Hybenmarmelade opskrift.
Efter at være flyttet tilbage til Silkeborg, er skoven og det grønne kommet tættere på. Så i år besluttede jeg mig for at tage på hyben rov. 10 minutter og der var samlet ind til en god portion hybenmarmelade. For at give min hybenmarmelade lidt mere smag og dybde, kogte jeg den med æbler og appelsiner. Her kommer så min opskrift på hjemmelavet hybenmarmelade.
Jeg glemmer aldrig barndomsminderne, hvor jeg fik lov til at sidde på min farmors køkkenbord så jeg kunne nå. Jeg havde mit eget lille blå børneforklæde hængende i kosteskabet, som jeg stolt selv fik lov at hente og tage på når der skulle bages. Man skulle jo passe på sit tøj, og min farmor vil ikke have at hun skulle sende børnebørnene hjem med beskidt tøj. Jeg havde kakao, dej og alt andet op til langt over begge ører, men en våd klud kunne klare det. Der var ikke noget bedre, end at få lov til at stoppe fingerne ned i dejen, mærke det klistre sig fast…måske komme til at stoppe en smule i munden for at smage på den når farmor vendte ryggen til. Den “lange” ventetid, når kagen skulle bages, duften der bredte sig i hele huset og til sidst det lune stykke kage eller brød.
Og det er det mad handler om – følelser og minder. Så jeg kan kun opfordre til og drømme om, at du som bruger af denne side, vil medvirke til at skabe samme minder for dit barn, barnebarn eller hvem det nu er. For hvem har ikke disse barndomsminder om mors eller bedstemors gryder, der stod og kogte eller det friskbagte brød. Mad er mere end bare at blive mæt, der må godt følge noget historie og noget kærlighed med. Så frem med gryderne, panderne og dejskraberen og skab dit eget eventyr i køkkenet. Og mangler du et blåt forklæde, kan du købe et her…
Hybenmarmelade
Ingredienser
- 1 liter Hyben
- 2 Æbler
- 1 Appelsin
- 2 dl Vand
- 2 dl Rørsukker
- 1 Citron Saften fra
- 0,5 Vaniljestang
- Atamon
Sådan gør du
- Skyl hybene, skær dem i kvarte og pil kernerne ud (Det tager tid).
- Skær kernehuset fra æblerne. Skær dem i rustikke stykker
- Skær appelsinen i skiver.
- Kog hyben, æblerne, appelsinskiverne og vandet i en gryde. Kog det ved svag varme i 30 minutter.
- Del den halve vaniljestang på midten og skrab kornene ud.
- Hæld vaniljekornene, saften fra citronen og sukkeret i gryden.
- Giv det et kort opkog på 3-5 minutter. Tag det af blusset.
- Hæld marmeladen imens den er varm på atamon skyllede syltetøjsglas.