Smørhorn

Smørhorn

Hjemmelavede Smørhorn opskrift.

Det gode gammeldags smørhorn, er desværre i dag nok blevet erstattet af croissanter med diverse fyld, som kan købes på alle landets tankstationer. Men der er alligevel noget over et klassisk smørhorn. Dejen i et smørhorn er godt nok tykkere og mere bastant, men det er til gengæld også meget mere sød og lækker. Jeg vil alle dage vælge et smørhorn over en croissant, men det er selvfølgelig et spørgsmål om smag. Men giv dette smørhorn en chance.

 

Jeg glemmer aldrig barndomsminderne, hvor jeg fik lov til at sidde på min farmors køkkenbord så jeg kunne nå. Jeg havde mit eget lille blå børneforklæde hængende i kosteskabet, som jeg stolt selv fik lov at hente og tage på når der skulle bages. Man skulle jo passe på sit tøj, og min farmor vil ikke have at hun skulle sende børnebørnene hjem med beskidt tøj. Jeg havde kakao, dej og alt andet op til langt over begge ører, men en våd klud kunne klare det. Der var ikke noget bedre, end at få lov til at stoppe fingerne ned i dejen, mærke det klistre sig fast…måske komme til at stoppe en smule i munden for at smage på den når farmor vendte ryggen til. Den “lange” ventetid, når kagen skulle bages, duften der bredte sig i hele huset og til sidst det lune stykke kage eller brød.

Og det er det mad handler om – følelser og minder. Så jeg kan kun opfordre til og drømme om, at du som bruger af denne side, vil medvirke til at skabe samme minder for dit barn, barnebarn eller hvem det nu er. For hvem har ikke disse barndomsminder om mors eller bedstemors gryder, der stod og kogte eller det friskbagte brød. Mad er mere end bare at blive mæt, der må godt følge noget historie og noget kærlighed med. Så frem med gryderne, panderne og dejskraberen og skab dit eget eventyr i køkkenet. Og mangler du et blåt forklæde, kan du købe et her

Smørhorn

En del af Munke Mølles serie af samlekort, man kunne tage i sit lokale supermarked.
Forb. tid30 min
Tilb. tid15 min
Samlet tid1 t 5 min
Ret: Bagværk, Kager, Tilbehør
Køkken: Dansk
Antal: 24 stk

Ingredienser

Dej

  • 500 g Hvedemel
  • 250 g Smør Blødgjort
  • 75 g Gær (1 1/2 pakke)
  • 2 1/2 dl Mælk
  • 1 spsk Sukker
  • 1 tsk Salt

Fyld

  • 100 g Smør
  • 100 g Sukker
  • 1 knivspids Kardemomme

Pynt

  • Hakkede Mandler
  • Perlesukker
  • 1 Æg Sammenpisket

Sådan gør du

Fyld

  • Smør, sukker og kardemomme røres sammen i en skål.
  • Sæt på køl.

Dejen

  • Gæren opløses i den kolde mælk.
  • De øvrige ingredienser røres i og æltes til en ensartet dej.
  • Dejen deles i tre lige store kugler. Hver kugle rulles ud i cirkelform med en diameter på ca. 25 cm.
  • Hvert stykke deles i otte lige store dele.
  • På hvert stykke lægges en tskf. af fyldet.
  • Dejstykket rulles sammen fra den brede ende. Den spidse ende af dejen skal slutte i bunden, så hornet ikke springer op.
  • Hornene pensles med det sammenpiskede æg og de hakkede mandler samt sukker drysses ovenpå.
  • Sæt hornene på to bageplader, og sæt dem til hævning et lunt sted i ca. 20 minutter.
  • Bag i ovnen én plade af gangen på midterse rille ved 250 grader.
    Smørhorn

Noter

Fyldet kan evt. udskiftes med marcipan, marmelade, nutella eller lignende.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *