Koldskål

Koldskål

Hjemmelavet Koldskål

Jeg har i år holdt sommerferie for første gang i mange år. Og når vejret er som det er, så skal det selvfølgelig foregå i Danmark. Og hvad er mere dansk en en god omgang koldskål!? Jeg har tit været for doven til at lave det selv og har købt færdiglavet koldskål i supermarkedet. Men med ferie, er tiden der til det…Og efter jeg har givet mig i kast med at lave koldskål selv, vender jeg aldrig tilbage til købe versionen. Så her er min version af den helt klassiske koldskål!

 

Jeg glemmer aldrig barndomsminderne, hvor jeg fik lov til at sidde på min farmors køkkenbord så jeg kunne nå. Jeg havde mit eget lille blå børneforklæde hængende i kosteskabet, som jeg stolt selv fik lov at hente og tage på når der skulle bages. Man skulle jo passe på sit tøj, og min farmor vil ikke have at hun skulle sende børnebørnene hjem med beskidt tøj. Jeg havde kakao, dej og alt andet op til langt over begge ører, men en våd klud kunne klare det. Der var ikke noget bedre, end at få lov til at stoppe fingerne ned i dejen, mærke det klistre sig fast…måske komme til at stoppe en smule i munden for at smage på den når farmor vendte ryggen til. Den “lange” ventetid, når kagen skulle bages, duften der bredte sig i hele huset og til sidst det lune stykke kage eller brød.

Og det er det mad handler om – følelser og minder. Så jeg kan kun opfordre til og drømme om, at du som bruger af denne side, vil medvirke til at skabe samme minder for dit barn, barnebarn eller hvem det nu er. For hvem har ikke disse barndomsminder om mors eller bedstemors gryder, der stod og kogte eller det friskbagte brød. Mad er mere end bare at blive mæt, der må godt følge noget historie og noget kærlighed med. Så frem med gryderne, panderne og dejskraberen og skab dit eget eventyr i køkkenet. Og mangler du et blåt forklæde, kan du købe et her

Koldskål

Min version af den helt klassiske danske koldskål!
Forb. tid5 min
Tilb. tid10 min
Samlet tid15 min
Ret: Desserter, Hovedretter
Køkken: Dansk
Antal: 4 Personer

Ingredienser

  • 2 Æggeblommer Pasteuriserede
  • 3 spsk Sukker
  • 1/2 Vaniljestang
  • 1 Citron Økologisk
  • 1/2 liter Kærnemælk
  • 1/2 liter Tykmælk evt. A38

Sådan gør du

  • Skær vaniljestangen over på midten, og tag kornene ud med en kniv.
  • Pisk æggeblommer, sukker og vaniljekorn lyst og luftigt. Evt. med en røremaskine eller en håndmixer.
  • Riv skallen af citronen med et fint rivejern ned i, og pres derefter saften af citronen i.
  • Hæld til sidst kærnemælk og tykmælk i og rør det godt sammen.
  • Sæt på køl indtil det skal serveres.
    Koldskål

Noter

Man kan med fordel hælde friske jordbær eller moste jordbær i sin koldskål.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *