Bedstefars Skæg
Hjemmelavet Bedstefars Skæg kage opskrift.
Bedstefars Skæg er og bliver en hyggelig kage. Bare navnet, “Bedstefars skæg”! Jeg kan kun forestille mig, at det henviser til det låg af marengs kagen har, der ligner bedstefars skæg. Jeg begik en fejl da jeg lavede den første gang. Jeg brugte en lille form, for at gøre kagen høj og lækker. Det skulle jeg ikke have gjort! Kagen bliver bedre, hvis man bruger en stor bradepande, så den bliver bagt færdigt hurtigere, og sætter sig pænere, hvis den bliver lavet i en større form.
Jeg glemmer aldrig barndomsminderne, hvor jeg fik lov til at sidde på min farmors køkkenbord så jeg kunne nå. Jeg havde mit eget lille blå børneforklæde hængende i kosteskabet, som jeg stolt selv fik lov at hente og tage på når der skulle bages. Man skulle jo passe på sit tøj, og min farmor vil ikke have at hun skulle sende børnebørnene hjem med beskidt tøj. Jeg havde kakao, dej og alt andet op til langt over begge ører, men en våd klud kunne klare det. Der var ikke noget bedre, end at få lov til at stoppe fingerne ned i dejen, mærke det klistre sig fast…måske komme til at stoppe en smule i munden for at smage på den når farmor vendte ryggen til. Den “lange” ventetid, når kagen skulle bages, duften der bredte sig i hele huset og til sidst det lune stykke kage eller brød.
Og det er det mad handler om – følelser og minder. Så jeg kan kun opfordre til og drømme om, at du som bruger af denne side, vil medvirke til at skabe samme minder for dit barn, barnebarn eller hvem det nu er. For hvem har ikke disse barndomsminder om mors eller bedstemors gryder, der stod og kogte eller det friskbagte brød. Mad er mere end bare at blive mæt, der må godt følge noget historie og noget kærlighed med. Så frem med gryderne, panderne og dejskraberen og skab dit eget eventyr i køkkenet. Og mangler du et blåt forklæde, kan du købe et her…
Bedstefars Skæg
Ingredienser
Æblegrød (Kan erstattes af marmelade eller købe grød)
- 800 g Æbler
- 5 dl Vand
- 150 g Sukker
Dej
- 400 g Hvedemel
- 250 g Margarine
- 300 g Sukker
- 1 tsk Bagepulver
- 4 Æggeblommer
- 2 1/2 dl Mælk
Marengs
- 250 g Sukker
- 4 Æggehvider
Sådan gør du
Æblegrød
- Æblerne vaskes og skrælles, kernehuset fjernes, og æblerne snittes i små stykker.
- Æblerne sættes over med vandet, dampes møre over svag varme og smages til med sukker.
- Sæt på køl i køleskabet.
Dej
- Smuldr margarinen i melet i en skål. En røremaskine er at foretrække.
- Tilsæt sukker og bagepulver.
- rør æggeblommerne og mælken i.
- Hæld dejen i en stor bradepande med bagepapir.
- Bag ved 200 grader i ca. 15 minutter.